Пішов із життя відомий вчений, академік НАН України Отто Бартоломійович ШПЕНИК

Друк
Опубліковано: Середа, 30 вересня 2020 Автор: Юлія Антоненко

29 вересня 2020 р. пішов із життя відомий вчений у галузі фізики електронних і атомних зіткнень, організатор науки, почесний директор Інституту електронної фізики НАН України, академік НАН України Отто Бартоломійович ШПЕНИК.

shpenuk

 

Отто Бартоломійович збагатив світову і вітчизняну фізику дослідженнями у галузі атомної фізики, оптики, фізичної електроніки та фізики елементарних процесів у верхніх шарах атмосфери Землі і планет. Він був одним із продовжувачів ужгородської наукової школи з фізики електронних зіткнень.

Отто Бартоломійович був іноземним членом Угорської академії наук і входив до складу президії Всесвітньої ради угорських професорів.

Одержана О.Б. Шпеником та його учнями база даних по ефективних перерізах електронного та іонного збудження атомів і простих молекул широко використовується при створенні газових лазерів, у фізиці верхньої атмосфери Землі, в технологіях молекулярної епітаксії.

Ми збережемо світлу пам'ять про Отто Бартоломійовича як про принципову, відповідальну та щиру людину.

Висловлюємо щире співчуття рідним і колегам покійного у зв’язку з цією тяжкою втратою.



 

Copyright © 1998-2015 Пішов із життя відомий вчений, академік НАН України Отто Бартоломійович ШПЕНИК - Радіоастрономічний інститут НАН України. All Rights Reserved.
Contact to administrator